Brug sanserne og årstidens grønt

Når vi bruger sanserne i madlavningen, så bliver maden bare så meget mere velsmagende. Vi har 5 smags sanser i munden, de ligger omkring tungen og består af surt, salt, sødt, bittert og umami (den kom først til i 2001) Når vi laver mad med udgangspunkt i disse 5 smage, er det helt sikkert at maden smager godt. Det er vigtigt at kartoflerne får salt fra starten, det er ikke samme smag hvis det tilføjes senere, så mangler der dybe i smagen. Det er ikke svært at lave mad med de 5 smags sanser, det kræver ikke meget mere i køkkenet, nok nærmere opmærksomhed og tilvænning. Salt siger sig selv, sødt er alt sødt både sirup, marmelade med mere. Surt er både citrusfrugt, eddike mm. Bittert er mørk chokolade, grapefrugt mm, og når vi kommer til Umani er det soya, parmesan, østerssauce mm. 

Så kommer der de andre sanser som også er med til at gøre maden lækker, følesansen, synet, duften, hørelsen og temperaturen som maden Der er rigtig mange ting som spiller ind og desværre lever vi en i tid, hvor det for de fleste ikke er opmærksomme på disse ting i daglig dagen. Der er her de super gode restauranter kommer på banen, de gør dig umage og bruger masser af tid og opmærksomhed på at tilberede lækker og velsmagende mad. Mad er følelser og skal behandles med respekt. 

Hvilken betydning har årstidens grønt, hvis du spørger mig ALT. For mig er vigtig at spise agurk i den danske sommer og jordbær når de står solmodne i Danmark og ellers NEJ TAK. Selleri, porre, kål og rødbeder i efteråret og vinteren, dem tilbereder vi på en anden måde og det kræver tid i køkkenet, lang tid ovnen eller i gryden. De grønsager har selvfølgelig også deres berettigelse i rå tilstand. I Danmark har vi så mange lækre grønsager og vi er heldige at vi har de 4 årstider og kan nyde hver ting til sin tid. Vi må ikke glemme de grønne grønsager som grønkål og spinat, de er meget indholdsrige på klorofol og det er vigtige for PH værdien i vores krop, den skal ligge på 7 – 7,5 for at holde os sunde og raske.

Chrstl Radler logo