tre-rysteterapi

Om TRE traume og tension release exercises

En metode amerikaneren David Berceli har udviklet, som i dag bruges af mange mennesker verden over. Denne metode bruges blandt andet til krigsveteraner der lider af post traumatisk stress og betragtes som en meget effektfuld og nem måde, at give slip på de stærkt traumatiske oplevelser, krigen har efterladt. Samtidig er TRE yderst effektiv til stress ramte og kan laves af alle. Det kræver en introduktion til øvelserne at komme i gang, men fremadrettet er det muligt at lave den selv.

Jeg blev introduceret for TRE i mit stress forløb hos Nyborg Kommune, og min første tanke var, så lad mig dog prøve, det virker nok ikke alligevel, som alt det andet. MEN MEN jeg må bøje mig og sige at endelig har jeg fundet en måde, hvor jeg gradvist kan give slip på fortidens negative oplevelser.

Det skal bemærkes at, de fleste dyr helt naturligt ryster sig, når de har været udsat for chok, oplevet modstand eller har forsvaret sig. Altså en helt naturlig måde at undgå at traumerne sætter sig i dyrenes kroppe.

For os mennesker er det noget andet, vi tænker ikke, at vi skal ryste os når vi er blevet forskrækket, fået et chok eller lignede. På den måde lader vi tilstanden blive i kroppen og på sigt lægger vi hele tiden flere lag oven på hinanden af stress og chok.

Med TRE – metoden er det muligt for os, som mennesker at ryste oplevelserne ud af kroppen med det samme, så de ikke danner base for diverse ubalancer i vores krop.

Jeg har med TRE rystet gamle chok og traumer ud af min krop, som jeg havde fortrængt. Jeg er blevet meget overasket over, hvilke følelser jeg har haft liggende på lager i min krop. Min krop husker på alle måde, alt hvad jeg har været igennem. Det er yderst fantastisk hvor meget vi fortrænger. Det interessante er, at efter enhver rystetur, fremkommer der en kæmpe lettelse og alt føles godt.

Om aftenen når jeg putter under dynen, går min krop ofte selv i gang med at ryste, hvis jeg har overbelastet min krop og mit sind. Det kræver dybe vejrtrækning og ro, så ryster kroppen let og det varer 5 til 10 min hvorefter jeg glider ind i søvnen. Når jeg vågner, er det som om jeg er renset og meget mere let i tilgangen til hverdagen og livet.

Grunden til jeg anbefaler TRE, er at det er muligt at lave øvelsen selv og på de tidspunkter jeg har brug for det. Jeg mener, at al helbredelse kommer indefra og at jeg selv er ansvarlig for mit helbred.

Hvor kommer TRE fra

Metoden TRE er udviklet af Amerikaneren David Berceli og er en selvhjælpsmetode, som kan bruges af alle mennesker, og det anbefales at du bliver introduceret hos en TRE provider for at opnå trygheden i metoden. Alle skal udfylde en helbredserklæring inden udøvelsen af TRE, for at opnå sikkerhed i brug af TRE metoden.

Alle øvelserne er designede således at vi frigøre spændinger, specielt omkring Psoas musklen. Psoas musklen har forbindelse til nervesystemet, bindevævet og til vores vejrtrækning. Det er i Psoas musklen at vores traumer lægger sig, alt lige fra vores fødsel til små og store oplevelser vi har igennem livet. Psoas musklen ligger så dybt og det gør, at den er svært at få fat på igennem massage. Psoas musklen trækker sig sammen på kroppens forside for at beskytte os og samtidig sende signal til hjernen om at der er fare på færde, hvorefter der udskilles stresshomoner. Hvis denne spænding er vedvarende også når faren er drevet over, får vi problemer. TRE hjælper med at bryde den onde cirkel.

At ryste er ikke nyt, men en del af dyrerenes og menneskets adfærd. Dyrene ryster helt automatisk når der er skræmmende oplevelser, dyrene tænker ikke lige som os mennesker. Det skal bemærkes at, de fleste dyr helt naturligt ryster sig, når de har været udsat for chok, oplevet modstand eller har forsvaret sig. Altså en helt naturlig måde at undgå at traumerne sætter sig i dyrenes kroppe.

Vi bruger allerede metoder som forældre, men vi er bare ikke bevidste om, at vi benytter metoden. Vi kender alle til små børn der er kede af det, så her er det helt naturligt for os, som voksne at vugge/ryste barnet indtil barnet falder til ro. For os mennesker er det noget andet, vi tænker ikke, at vi skal ryste os når vi er blevet forskrækket, fået et chok eller lignede. På den måde lader vi tilstanden forblive i kroppen og på sigt lægger vi hele tiden flere lag oven på hinanden af stress og chok.

Med TRE – metoden er det muligt for os, som mennesker at ryste oplevelserne ud af kroppen med det samme, så de ikke danner base for diverse ubalancer i vores krop.

Hvordan virker TRE

I alt er der 7 øvelser stående og liggende. I disse øvelser er det vigtigt hele tiden at justerer ud fra hvad der er godt for en selv. Der må på ingen måde være smerter i øvelserne. På en skala fra 1 til 10, er det vigtigt at mærke efter og max bevæge sig op på en smertetærskel på en 6. I alle øvelserne bliver der guidet og imens vi er i øvelser 6 og 7, er det underviserens pligt at være observatør og følge den enkelte/gruppens øvelserne. Den sidste øvelse foregår liggende, hvor kroppen begynder alt fra at sitre til at ryste. Dette må max varer 15 min og det anbefales at tage en pause ved at strække benene. Kroppen og metoden er sådan indrettet at kroppen netop slipper det, som den har brug for. Så metoden er på mange måder tryg, da den handler om selvregulering. Udfordringen i metoden er, netop hvis vi ikke er gode til at regulerer os selv. Her er det vigtigt at have en uddannet person ved sin side. Det tager tid at blive tryg ved metoden, det gode er dog at, når kroppen har lært metoden, bliver den bedre til at slippe kroppen/kontrollen og følge de rystelser der kommer.

I TRE metoden bruger vi interventioner, som kan udføres af udøveren selv eller sættes i gang af træneren. Dog skal det nævnes at det ALTID skal foregå i overensstemmelsen med udøveren, også når det er træneren der laver interventioner. Interventionerne er med til at åbne op for flowet i kroppen, så vibrationerne kan løsne op i skuldre, nakke, og hoved. Metoden kan åbne op for følelser og der kan komme både tårer, gråd, latter, brøl og underlige lyde, og alt er lige godt og som det skal være. Der er intet rigtig eller forkert i hvad der mærkes under udførelsen af metoden. Det vigtigste er at være til

stede og mærke selv de små blide vibrationer. Metoden arbejder i vores nervesystem og hjælpe os med at komme tilbage i det parasympatiske nervesystem, som er det der giver ro og skabe balance i kroppen. Metoden arbejder ligeledes i bindevævet og derfor kan der opleves lange bindevævs stræk. Ved brug af TRE metoden op nås en dejlig ro i kroppen og samtidig bliver der frigivet en dejlig let energi.

Det bedste ved TRE metoden er, at det handler om selv at tage ansvar og selv være den der sætter processen i gang for at få det bedre. Det er i mine øjne helt klart et væsentlig parameter i forhold til at få skabt balance, den kan ikke alene fixes af andre. Samtidig kræver TRE metoden ikke nogen redskaber, det er altid muligt at lægge sig ned og ryste.

Hvem virker TRE på

Jeg bliver ofte spurgt om hvem TRE virker på og mit klare svar er, at det virker på alle. Dog vil der altid blive talt om ens sundhed og et helbreds erklærings skema skal udfyldes, inden jeg laver TRE med en klient. Min erfaring er, at jo yngre man er, når vi begynder med TRE, jo lettere er det at få gang i rystelserne. TRE virker på alle, det handler om at slippe tankerne på hvorfor rystelserne opstår og lade sig guide af en uddannet TRE provider, så udførelsen foregår i trygge rammer.


Med TRE regulerer vi spændingsniveauet via kroppen, som er en medfødt evne til at regulere kroppens og psykens spændinger i form af blide vibrationer. TRE bliver brugt af mennesker der har været udsat for stress, angst, traumatiske oplevelser, kroniske sygdomme, søvnforstyrrelser, krampetilstande, fysiske skader, rygproblemer mm. TRE bruges også til at opnå en bedre kontakt med kroppen og mærke mere ro, balance og velvære.

TRE kan være gavnligt for alle, da vi igennem livet har været udsat for større eller mindre traumatiske oplevelser. Derudover har mange i perioder været stressede. Hvis stress og traumereaktioner ikke forløses, kan det blive til kroniske tilstande. De fleste af os er enten for anspændte eller har for lidt energi. Dette er et tegn på at stress og traumereaktioner har sat sig fast og er blevet til permanente tilstande.

Hvad har TRE gjort for mig

Metoden TRE har helt afgjort været med til at afhjælpe den stress og de traumer jeg ubevidst har gemt i min krop. Jeg blev introduceret til TRE for 5 år siden i et stressforløb og jeg blev tiltalt af metoden fra første gang. Metoden er med til at løse op for stress og gamle traumer, som ligger i min krop, traumer som jeg har parkeret i kroppen på et ubevidst plan. Det er oplevelser helt fra barndommen, ulykker, sygdomme, fødsler, skilsmisser og på mange måder flere forskellige oplevelser i livet. Jeg bruger TRE i min hverdag, på tidspunkter hvor jeg kan føle mig presset går jeg f.eks ud på toilettet og ryster lidt eller stiller mig op ad væggen og mærker hvordan jeg slipper presset i kroppen. Jeg har lært min krop så meget at kende, at det er helt naturligt for kroppen at den slipper efter behov. Samtidig er kroppen og metoden så unik at min krop slipper traumer i en rækkefølge, så jeg selv kan være med. Hos mig kommer der stadig nye traume op til overfladen og som jeg ikke er kommet til mig før nu og jeg er meget taknemmeligt over at jeg får løsnet op for traumer, der ligger godt gemt.

På samme måde virker metoden, når jeg hver aften laver en kropscanning De dage hvor jeg har haft pres på, ryster min krop i alt fra 10 sekunder op til nogle minutter. Hverdags oplevelser slippes og det føles nærmest som en lille ventil der bliver lukket op for.